This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Αρθροσκοπική χειρουργική παθήσεων χεριού/καρπού/αγκώνος
ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ
Ένας καλύτερος τρόπος να θεραπεύσεις τον Καρπό. Η τεχνική που ονομάζεται Αρθροσκόπηση καρπού επιτρέπει σε κατάλληλα εκπαιδευμένους χειρουργούς να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν πολλές παθήσεις μέσα από μια σειρά μικρών, ελάχιστα επεμβατικών τομών. Το τελικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς είναι ο συντομότερος χρόνος αποκατάστασης, λιγότερος πόνος, δυσκαμψία και οίδημα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ;
Είναι επέμβαση που γίνεται στην ημερήσια νοσηλεία και χρησιμεύει στη διερεύνηση και ακριβή διάγνωση των αιτιών πόνου του καρπού και σε πολλές περιπτώσεις στο να διορθώσει ή να απομακρύνει φθαρμένο ιστό που προκαλεί πόνο. Χρησιμοποιώντας μικρές τομές λίγων χιλιοστών, μια κάμερα και μικρο-εργαλεία 2-3 χιλιοστών, η επέμβαση διασφαλίζει ότι οι ιστοί του καρπού θα βιώσουν την ελάχιστα δυνατή τομή, αποκόλληση και δυσφορία. Ο καρπός αποτελείται από πολλά οστά και συνδέσμους, αποτελώντας μια πολύπλοκη άρθρωση για χειρουργείο. Η αρθροσκόπηση μάς δίνει τη δυνατότητα Όρασης και Πρόσβασης σε περιοχές του καρπού που έως πριν λίγα χρόνια απαιτούσαν επώδυνες, μεγάλες χειρουργικές τομές. Η κινητοποίηση μιας κάμερας και μιας οπτικής ίνας από διαφορετικές γωνίες, και προβολή εικόνας σε οθόνη δίνει μεγεθυμένη εικόνα των δομών του καρπού, και ο μέσος χρόνος των ευγενικών αυτών επεμβάσεων είναι από 20 λεπτά έως και 2 ώρες.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Τραύμα, οίδημα, κατάγματα, καθαρισμός φθαρμένου επώδυνου ιστού, ανακατασκευή χόνδρου/συνδέσμων/τρίγωνου διαμερίσματος, αφαίρεση ραχιαίου γαγγλίου, αρθρόδεση οστών, θεραπεία αρθρίτιδος αντίχειρος, αποτυχία συντηρητικής αγωγής για επώδυνες παθήσεις. Όλοι μπορούν να επωφεληθούν, εκτός από ασθενείς με σημαντικές ανατομικές αλλοιώσεις από παλαιά χειρουργεία ή κατάγματα.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Ο ασθενής αναχωρεί με ελαφριά περίδεση ή νάρθηκα που έχει τα δάκτυλα ελεύθερα. Κρατά το χέρι ψηλά 1-2 ημέρες και ακολουθεί πρόγραμμα και οδηγίες. Ο χρόνος αποθεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται αν έγινε μια απλή υμενεκτομή ή συνδυαστική αρθροσκόπηση με άλλη ανοικτή τομή, και μπορεί να είναι από 2-6 εβδομάδες έως να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Πάνω απ’ όλα, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί μια από τις καλύτερες, ελάχιστου πόνου, ελάχιστων και λίγων χιλιοστών τομών που προσφέρει η χειρουργική σήμερα για να επαναφέρει τον καρπό στην προ του τραύματος κατάσταση.
ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕ ΚΑΜΕΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΩΛΕΝΙΑΣ ΝΕΥΡΙΤΙΔΟΣ
Τι προκαλεί ωλένια νευρίτιδα; Το ωλένιο νεύρο παρέχει μυϊκή ισχύ στο χέρι. Ανατομικά διέρχεται από στενά σημεία, γύρω και πίσω από την έσω επιφάνεια του αγκώνος. Εκεί υπάρχει ένα κανάλι από ινώδη ιστό, συνδέσμους και μυς και σε οποιοδήποτε σημείο δυνητικά μπορεί να πιεστεί και να προκαλεί συμπτώματα, όπως μούδιασμα στα τελευταία 2 δάκτυλα, αδυναμία στο σφίξιμο της χούφτας, ευαισθησία στον αγκώνα, και σε πιο προχωρημένα στάδια σημαντική μυϊκή ατροφία μυών του χεριού. Η ειδίκευση στις παθήσεις αυτές, η κλινική εξέταση και τα τεστ ηλεκτρικής αγωγιμότητος θέτουν τη διάγνωση. Η συντηρητική προσέγγιση συμπεριλαμβάνει κάποιες φορές φάρμακα, φυσικοθεραπείες και κανόνες τροποποίησης χρήσης στην εργασία και στο διάβασμα, για να ανακουφίζεται το νεύρο. Όταν κρίνουμε πως πρέπει να διανοιχθεί το κανάλι, υπάρχει η κλασική ανοιχτή διάνοιξη, όπου ανοίγονται οι ιστοί σε όλο το μήκος του νεύρου και μπορεί να αφορά τομές 12-15 εκατοστών σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή.
Η ενδοσκοπική με κάμερα υποβοηθούμενη τεχνική επιτρέπει την πλήρη διερεύνηση και απελευθέρωση του νεύρου με ελάχιστη τομή. Επίσης, δεν αποκολλώνται με τη μέθοδο αυτή μικρά αγγειάκια που τρέφουν το νεύρο, δηλαδή το νεύρο δεν απογυμνώνεται, και ο καθαρισμός του γίνεται υπό άμεση όραση σε μεγέθυνση, σε οθόνη με κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Επίσης επιτυγχάνεται ο έλεγχος του νεύρου σε διπλάσια απόσταση από την ανοικτή τεχνική, με μια πολύ ευγενική για το χέρι μέθοδο. Εάν ο πάσχων κάνει δουλειά γραφείου, μπορεί να επιστρέψει σε 3-4 ημέρες, ενώ αν είναι βαρύς χειρωνάκτης σε λίγες εβδομάδες, και όχι σε 2-3 μήνες που ήταν ο χρόνος με την ανοικτή μέθοδο.
TRIGGER FINGER
(εκτινασσόμενο δάκτυλο / στενωτική τενοντοελυτρίτις δακτύλων)
Συμβαίνει όταν κλείνοντας ένα δάκτυλο, πονάμε ή δε μπορούμε να το ανοίξουμε, και όταν αυτό συμβεί γίνεται με ένα χαρακτηριστικό “κλικ”. Οι τένοντες των δακτύλων προστατεύονται σε 2 μικρούς σωλήνες στη βάση του δακτύλου και όταν στενέψει ο σωλήνας, ο τένοντας τρίβεται στην προσπάθεια του δακτύλου να τεντωθεί. Μπορεί να οφείλεται σε τοπικά αίτια (φλεγμονή) ή σπανιότερα στα πλαίσια άλλης πάθησης: ρευματοειδής αρθρίτις, σακχ. διαβήτης, αμυλοείδωση, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Όταν τα πρώτα μέσα (ξεκούραση, ναρθηκάκια, φάρμακα, ενέσεις) αποτύχουν, εκτελούμε υπό τοπική αναισθησία διάνοιξη του σωλήνος και “ξεκολλάμε” τον τένοντα. Έναντι της παραδοσιακής ανοιχτής μεθόδου, η εμπειρία ετών και η εκπαίδευσή μας επιτρέπει να κάνουμε τη ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ, με μια λεπτή βελόνα, χωρίς τομές και ράμματα, και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην εργασία του.