This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Ρήξη υπερακανθίου τένοντα
Τι ορίζεται ως ρήξη υπερακανθίου τένοντα;
Ως ρήξη υπερακανθίου ορίζεται το σχίσιμο του υπερακανθίου τένοντα, ενός εκ των τενόντων του στροφικού πετάλου. O υπερακάνθιος τένοντας μαζί με τον υπακάνθιο, τον υποπλάτιο και τον ελάσσον στρόγγυλο συναποτελούν το στροφικό πέταλο του ώμου που συνδέει το βραχιόνιο με την ωμοπλάτη.
Η ρήξη του υπερακανθίου μπορεί να είναι ολική ή μερική και αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς του ώμου. Σε αντίθεση με τους άλλους τένοντες του στροφικού πετάλου ο υπερακάνθιος τραυματίζεται συχνότερα. Οι συχνές ρήξεις του του είναι απόρροια της ανατομικής του θέσης, καθώς και της κακής αιμάτωσής του.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;
Η ρήξη του υπερακανθίου συνήθως προκαλείται από κάποιον οξύ τραυματισμό του ώμου κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή εξαιτίας μιας πτώσης πάνω σε τεντωμένο χέρι. Επίσης, η ρήξη μπορεί να προκληθεί κατά την άρση ενός βαριού αντικειμένου. Αυτού του τύπου οι ρήξεις χαρακτηρίζονται ως οξείες ρήξεις υπερακανθίου. Αντιθέτως, οι ρήξεις που οφείλονται σε εκφυλισμό του τένοντα χαρακτηρίζονται ως εκφυλιστικές ρήξεις του υπερακανθίου. Οι εκφυλιστικές ρήξεις εντοπίζονται συνήθως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητά τους με το πέρασμα των χρόνων.
Ποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση του τραυματισμού;
Οι ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ρήξη υπερακανθίου τένοντα διαθέτουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Ασθενείς άνω των 45 ετών
- Ενασχόληση με αθλήματα που περιλαμβάνουν ανύψωση του χεριού πάνω από τον ώμο(π.χ. βόλεϊ, τένις κ.ά.)
- Συχνή άρση βαρέων αντικειμένων
- Χειρωνακτική εργασία
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ρήξη υπερακανθίου τέντοντα;
Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται συνήθως η ρήξη υπερακανθίου είναι τα κάτωθι:
- Έντονος πόνος (συνήθως κατά την προσπάθεια ανύψωσης του ώμου)
- Δυσκολία ανύψωσης του πάσχοντος ώμου
- Εκδήλωση πόνου ηρεμίας
- Δυσκαμψία
- Εκδήλωση κριγμού
Στην περίπτωση της οξείας ρήξης, ο έντονος πόνος και η δυσκαμψία εμφανίζονται αμέσως μετά τον τραυματισμό. Αντίθετα, σε μια εκφυλιστική ρήξη, τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και η ενδελεχής κλινική εξέταση από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό είναι αρκετές για τη διάγνωση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο ασθενής υποβάλλεται σε κλινικά τεστ που επιβεβαιώνουν την υποψία του ορθοπαιδικού.
Όμως, σε κάθε περίπτωση η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που ενδέχεται να προκαλούν πόνο στον ώμο. Τέλος, μέσω των απεικονιστικών εξετάσεων αξιολογείται και η κατάσταση των υπόλοιπων τενόντων του στροφικού πετάλου.
Ρήξη υπερακανθίου & Αντιμετώπιση
Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της ρήξης υπερακανθίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ένταση των συμπτωμάτων και τη βαρύτητα της ρήξης (μερική ή ολική). Σε κάθε περίπτωση η ρήξη υπερακανθίου δεν θα πρέπει να αφεθεί χωρίς θεραπεία, καθώς αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την άρθρωση του ώμου.
Η μερική ρήξη υπερακανθίου αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι:
- Ανάπαυση πάσχοντος ώμου
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Έγχυση κορτικοστεροιδών
- Χορήγηση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)
- Φυσικοθεραπεία
Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης υπερακανθίου τένοντα πραγματοποιείται με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, την αρθροσκόπηση ώμου. Τα χειρουργικά εργαλεία και μια μικροσκοπική κάμερα εισέρχονται στο εσωτερικό του ώμου μέσω μικρών οπών, οι οποίες δεν ξεπερνούν το ένα εκατοστό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η συρραφή του τένοντα και ο ασθενής μετά την επέμβαση επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η ανάρρωση του ασθενούς επιταχύνεται με ειδικές ασκήσεις φυσικοθεραπείας και ολοκληρώνεται πλήρως περίπου 6 μήνες μετά την επέμβαση.
Εάν εμφανίζετε πόνο στον ώμο, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό-Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης. Ο ιατρός έχει αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά ρήξης υπερακανθίου με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζοντας το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή θεραπευτικό πλάνο.