Εξάρθρημα επιγονατίδας

Τι είναι το εξάρθρημα επιγονατίδας;

Εξάρθρημα επιγονατίδας

Το εξάρθρημα επιγονατίδας είναι ένας τραυματισμός που αφορά στην μετακίνηση της επιγονατίδας από τη φυσιολογική της θέση. Η μετακίνηση αυτή μπορεί να είναι μερική ή ολική και εμποδίζει τη φυσική κίνηση του γόνατος. Πρόκειται για έναν τραυματισμό που προκαλεί έντονο πόνο στον ασθενή και χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Λίγα λόγια για την ανατομία της επιγονατίδας

Η επιγονατίδα είναι το οστό το οποίο καλύπτει την πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και βρίσκεται μπροστά από την κνήμη και το μηριαίο. Το οστό της επιγονατίδας συμβάλλει στην έκταση, αλλά και στην κάμψη του γόνατος και ανήκει στα σησαμοειδή οστά, αφού περιβάλλεται από τον τένοντα του τετρακέφαλου.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν ένα εξάρθρημα επιγονατίδας;

Το εξάρθρημα επιγονατίδας προκαλείται είτε εξαιτίας κάποιου τραυματισμού είτε είναι απόρροια κάποιας πτώσης. Πολύ συχνά η εξάρθρωση επιγονατίδας λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Έτσι, μια απότομη στροφική κίνηση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει εξάρθρημα. Επίσης, το εξάρθρημα επιγονατίδας ενδέχεται να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες του γόνατος όπως για παράδειγμα:

  • Υψηλή θέση της επιγονατίδας
  • Δυσπλασία μηριαίας τροχαλίας
  • Βλαισοποδία κ.ά.

Ποιες ομάδες ατόμων είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ένα εξάρθρημα επιγονατίδας;

Ο συγκεκριμένος τραυματισμός ενδέχεται να συμβεί στον οποιονδήποτε. Όμως, συνήθως συμβαίνει σε νέα άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα και σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων όπως:

  • Άτομα με αδύναμους μύες στα κάτω άκρα
  • Παχύσαρκα άτομα
  • Ψηλοί αθλητές
  • Χορευτές
  • Ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις
  • Κορίτσια στην εφηβική ηλικία που χαρακτηρίζονται από χαλαρούς συνδέσμους

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Τη στιγμή που λαμβάνει χώρα το εξάρθρημα ο ασθενής ακούει έναν χαρακτηριστικό ήχο. Στα βασικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τον τραυματισμό είναι ο οξύς πόνος και η έντονη παραμόρφωση του γόνατος. Είτε η ρήξη είναι μερική, είτε ολική η παραμόρφωση του γόνατος μετά τον τραυματισμό είναι εμφανής. Επιπροσθέτως, ο ασθενής εκδηλώνει συμπτώματα όπως:

  • Οίδημα της άρθρωσης
  • Εμφάνιση εκχυμώσεων
  • Εκδήλωση πόνου στο γόνατο σε όρθια στάση
  • Δυσκαμψία
  • Αστάθεια της άρθρωσης

Διάγνωση

Ο ασθενής που θα υποστεί εξάρθρημα επιγονατίδας θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Επίσης, δεν θα πρέπει να προσπαθήσει ο ίδιος σε καμία περίπτωση να επιχειρήσει την ανάταξή της. Η ανάταξη της επιγονατίδας θα πρέπει να γίνεται με ειδικούς χειρισμούς από έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό χειρουργό. Κατά τη διάρκεια της ανάταξης ενδέχεται να χορηγηθούν στον ασθενή αναλγητικά, καθιστώντας τη διαδικασία πιο ανώδυνη.

Η διάγνωση της επιγονατίδας πραγματοποιείται εύκολα κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, λόγω της παραμόρφωσης του γόνατος. Στη συνέχεια, ο ασθενής υποβάλλεται στη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, για τον έλεγχο τυχόν συνοδών βλαβών.

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάρθρημα επιγονατίδας;

Η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση εξαρθρήματος επιγονατίδας εξαρτάται από τον βαθμό του τραυματισμού, την ηλικία του ασθενούς και την αθλητική του δραστηριότητα. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι με τη συντηρητική μέθοδο οι πιθανότητες υποτροπής του τραυματισμού είναι αρκετές. Επομένως, η χειρουργική επέμβαση είναι η μοναδική που εξασφαλίζει μόνιμη ανακούφιση.

Η συντηρητική αντιμετώπιση του εξαρθρήματος επιγονατίδας περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ειδικού νάρθηκα και την αποφόρτιση του σκέλους κατά τη διάρκεια της βάδισης με τη χρήση βακτηριών. Στην αποκατάσταση συμβάλλει αποτελεσματικά και η φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής. Η αποκατάσταση του τραυματισμού με συντηρητικά μέσα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ενδέχεται να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

Από την άλλη, σε περιπτώσεις όπου το εξάρθρημα επιγονατίδας συνοδεύεται από άλλες βλάβες ή συμβαίνει συχνά, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Η αποκατάσταση της βλάβης πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης γόνατος.

Επικοινωνήστε  με τον Χειρουργό-Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή, για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το εξάρθρημα επιγονατίδας. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές Μικτής Πραγματικότητας.