Ρήξη Μηνίσκου

rhksh_mhniskoy

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Ο πόνος στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό μέρος του γόνατος και η αίσθηση εμπλοκής είναι τα κύρια συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία απαιτεί τη διεξαγωγή μιας χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται αρθροσκόπηση.

Το γόνατο είναι μια άρθρωση που αποτελείται από διάφορες συνδεσμικές δομές για την επίτευξη σταθερότητας. Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινες δομές που βρίσκονται στο εσωτερικό του γόνατος μεταξύ της κνήμης και του μηριαίου οστού. Έχουν σταθεροποιητική και αντικραδασμική λειτουργία στο γόνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Οι οξείες ρήξεις μηνίσκου προκαλούν πόνο και φλεγμονή. Έπειτα από 2-3 ημέρες με αυτά τα συμπτώματα, το πιο σημαντικό είναι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν μετά από αυτή τη φάση, καθώς αυτά είναι που θα καθορίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί.

Μεταξύ των συμπτωμάτων συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

  • Δυσκολία στην πλήρη έκταση ή κάμψη του γόνατος: Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανό να επηρεαστεί η βάδιση καθώς η έλλειψη διαρκούς κινητικότητας απαιτεί πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην αποκατασταθεί καθόλου.
  • Πόνος κατά την κάμψη, το κάθισμα ή το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών: Αυτός ο πόνος υποδηλώνει συνήθως πόνο στον χόνδρο, καθώς ερεθίζεται από το ελεύθερο άκρο του μηνίσκου.
  • Αίσθηση ξαφνικού “μαγκώματος” του γόνατος: Συνήθως παρατηρείται κατά την εκτέλεση μιας κίνησης, όπως η περιστροφή ή η κάμψη του γόνατος.

Άλλα συμπτώματα, όπως η αδυναμία εκτέλεσης ορισμένων αθλητικών ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ή το επίμονο οίδημα, είναι πιο συνηθισμένα και λιγότερο ανησυχητικά, τα οποία, ανάλογα με την έντασή τους, μπορούν να επιλυθούν με την κατάλληλη θεραπεία αποκατάστασης.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη ρήξη μηνίσκου;

Η εμφάνιση ρήξης μηνίσκου μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Ηλικία: άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να παρουσιάζουν συχνότερα ρήξη μηνίσκου καθώς παρατηρείται αποδυνάμωση του μηνίσκου με την πάροδο του χρόνου.
  • Υπερβολικό βάρος: λόγω του βάρους, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στην άρθρωση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξης μηνίσκου.
  • Ορισμένα αθλήματα: κάποια αθλήματα που περιλαμβάνουν ξαφνικές, στροφικές κινήσεις ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αθλητικών κακώσεων όπως ρήξη μηνίσκου.
  • Φύλο: η συμμετοχή των ανδρών σε σωματικές δραστηριότητες που προϋποθέτουν μεγαλύτερη πίεση στο γόνατο αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούν ρήξη μηνίσκου.

Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη μηνίσκου;

Για τη διάγνωση μιας ρήξης μηνίσκου, διενεργείται κλινική εξέταση και αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία). Η χρήση των απεικονιστικών είναι για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον προσδιορισμό της έκτασης του τραυματισμού.

Ρήξη μηνίσκου – Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις εκφυλιστικών ρήξεων και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, η συντηρητική αγωγή μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στα πλαίσια της συντηρητικής αγωγής περιλαμβάνεται η ξεκούραση και η παγοθεραπεία. Αυτά μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του οιδήματος και του πόνου. Επιπλέον, τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και στη μείωση του οιδήματος. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του γόνατος, στη βελτίωση της ευελιξίας και στη μείωση του πόνου. Μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών κατά το οποίο εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν. Στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν μέσα σε αυτό το διάστημα αλλά και για σοβαρότερες βλάβες, προτείνεται αρθροσκοπική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι οι εξής τρεις:

  1. αφαίρεση του κατεστραμμένου μέρους (μερική μηνισκεκτομή)
  2. επιδιόρθωση–συρραφή των βλαβών
  3. συνδυασμός των δύο παραπάνω

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη μηνίσκου και μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Ορθοπαιδικό Δρ. Σπυρίδωνα Αρμπή.