Χόνδρινες βλάβες
Τι είναι οι χόνδρινες βλάβες;
Ως χόνδρινες βλάβες ορίζονται οι βλάβες που εντοπίζονται στον αρθρικό χόνδρο των αρθρώσεων. Αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο και η θεραπεία τους θα πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τη διάγνωση. Οι χόνδρινες βλάβες ανάλογα με τη σοβαρότητά τους ταξινομούνται σε τέσσερα στάδια(κατά Outerbridge) ή σε έξι στάδια (κατά International Cartilage Repair Society (ICRS).
Λίγα λόγια για τον αρθρικό χόνδρο
Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας λευκός, λείος και μαλακός ιστός και εντοπίζεται σε όλες τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Ως προς τη σύστασή του το 60-80% αποτελείται από νερό και το υπόλοιπο αποτελείται από κολλαγόνο, χονδροκύτταρα και άλλες ενώσεις. Το πάχος του αρθρικού χόνδρου είναι από 2-4 χιλιοστά και με το πέρασμα των χρόνων μειώνεται.
Ο ρόλος των αρθρικών χόνδρων είναι πολύ σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία των αρθρώσεων. Ειδικότερα, βοηθά στην κίνησή τους, αποτρέποντας την τριβή των αρθρικών επιφανειών μεταξύ τους. Εκτός από αυτή τους την ιδιότητα, οι αρθρικοί χόνδροι συμβάλλουν σημαντικά και στην απορρόφηση κραδασμών στο εσωτερικό της άρθρωσης.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση χόνδρινων βλαβών;
Οι χόνδρινες βλάβες εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς οι αρθρικοί χόνδροι φθείρονται με το πέρασμα των χρόνων. Όμως, η εμφάνισή τους είναι συχνή και σε νεότερους ασθενείς που έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής τους;
Οι χόνδρινες βλάβες ενδέχεται να προκληθούν από τα παρακάτω αίτια:
- Εκφυλισμός του χόνδρου με το πέρασμα των χρόνων (οστεοαρθρίτιδα)
- Τραυματισμός του χόνδρου εξαιτίας πτώσης ή τροχαίου ατυχήματος
- Επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί χόνδρου κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων
- Ενδαρθρικά κατάγματα
- Αύξηση σωματικού βάρους
- Οστεοχονδρίτιδα
- Οστεονέκρωση
Με ποια συμπτώματα εμφανίζονται οι χόνδρινες βλάβες;
Η ένταση των συμπτωμάτων που προκαλεί μια χόνδρινη βλάβη ποικίλει ανάλογα με το μέγεθός της. Τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν μια χόνδρινη βλάβη είναι τα κάτωθι:
- Εκδήλωση πόνου στην προσβεβλημένη άρθρωση (ενδέχεται να επιδεινώνεται με την κίνηση)
- Αίσθημα αστάθειας
- Οίδημα
- Δυσκαμψία
- Μείωση εύρους κίνησης της άρθρωσης
- Υγρό στην άρθρωση (ύδραρθρο)
- Κριγμός
- Δυσκολία στη βάδιση (εάν η χόνδρινη βλάβη εντοπίζεται στα κάτω άκρα)
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωσή τους;
Η επίσκεψη σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για τη διάγνωση μιας χόνδρινης βλάβης. Αρχικά, ο ιατρός λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό και καταγράφει τα συμπτώματα του ασθενούς.
Στη συνέχεια, μέσω της κλινικής εξέτασης ο θεράπων ορθοπαιδικός οδηγείται σε μια πρώτη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί τη κατάλληλη εξέταση, καθώς μέσω αυτής δίνονται σημαντικές πληροφορίες για το σημείο και την έκταση της βλάβης.
Χόνδρινες βλάβες & Θεραπεία
Η θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση μιας χόνδρινης βλάβης εξαρτάται από την έκταση της βλάβης, την ένταση των συμπτωμάτων αλλά και την ηλικία του ασθενούς. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να εφαρμοστεί συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να επιφέρει πλήρη ίαση, καθώς οι χόνδρινες βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Όμως, η εφαρμογή συντηρητικών μέτρων συμβάλλει στην επιβράδυνση της πορείας της βλάβης και καθυστερεί την εμφάνιση αρθρίτιδας.
Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε χόνδρινες βλάβες μικρής έκτασης και περιλαμβάνει:
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων αποφεύγοντας αυτές που επιβαρύνουν την άρθρωση
- Παγοθεραπεία
- Λήψη αναλγητικών και μη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Φυσικοθεραπεία
- Εγχύσεις υαλουρονικού οξέος
- Εγχύσεις κορτικοστεροειδών
- Θεραπεία με βλαστοκύτταρα
- Θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)
Από την άλλη, οι χόνδρινες βλάβες μεγαλύτερης έκτασης αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική αποκατάσταση των χόνδρινων βλαβών πραγματοποιείται κυρίως αρθροσκοπικά. Μέσω της αρθροσκόπησης οι χόνδρινες βλάβες ενδέχεται να αντιμετωπιστούν με τις εξής τεχνικές:
- Λείανση χόνδρινων βλαβών
- Μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων (μέθοδος MACI)
- Αρθροσκοπική αντιμετώπιση μικροκαταγμάτων του αρθρικού χόνδρου
- Επανακαθήλωση οστεοχόνδρινων ασταθών τεμαχίων
- Τοπική εφαρμογή βιοτεχνολογικών υλικών που μετατρέπονται σε αρθρικό χόνδρο
- Τοπικός καθαρισμός και εμφύτευση αυξητικών παραγόντων κ.ά.
Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως:
- Έκταση της βλάβης
- Σημείο εμφάνισης της χόνδρινης βλάβης
- Ηλικία ασθενούς
- Βάρος ασθενούς
- Επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς
Οι χόνδρινες βλάβες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας και περιορίζουν την καθημερινότητά σας. Επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό-Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή, για να λάβετε έγκυρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των χόνδρινων βλαβών. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές.