This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Χονδροπάθεια επιγονατίδας
Τι ορίζεται ως χονδροπάθεια επιγονατίδας;
Ως χονδροπάθεια επιγονατίδας(χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας) ή επιγονατιδομηριαία χονδροπάθεια ορίζεται η κλινική κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται εξαιτίας της διάβρωσης του επιγονατιδικού χόνδρου. Ο επιγονατιδικός χόνδρος περιβάλλει την επιγονατίδα και συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της άρθρωσης του γόνατος, αποφεύγοντας την τριβή των οστών μεταξύ τους.
Ποιες ομάδες ατόμων είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωσή της;
Η χονδροπάθεια επιγονατίδας αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης πόνου στο γόνατο. Εκδηλώνεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς κυρίως από 15 έως 40 ετών που καταπονούν συχνά τα γόνατά τους κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Τα αθλήματα που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση χονδροπάθειας είναι το σκι, η ποδηλασία και το ποδόσφαιρο.
Το γυναικείο φύλο είναι πιο επιρρεπές στην εκδήλωση χονδροπάθειας σε αναλογία 3:1 συγκριτικά με το ανδρικό. Τέλος, οι ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα ή εξάρθημα επιγονατίδας στο παρελθόν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χονδροπάθεια.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης χονδροπάθειας;
Το βασικό αίτιο πρόκλησης της χονδροπάθειας επιγονατίδας είναι η συχνή και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του γόνατος. Επίσης, οι ασθενείς με αδύναμο τετρακέφαλο μυ εμφανίζουν συχνά χονδροπάθεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας αδύναμος τετρακέφαλος δεν μπορεί να συγκρατήσει επαρκώς την επιγονατίδα, προκαλώντας έτσι εκφύλιση του χόνδρου.
Εντούτοις, η χονδροπάθεια επιγονατίδας μπορεί να προκληθεί από:
- Τραυματισμό του γόνατος
- Κάταγμα ή εξάρθρημα επιγονατίδας
- Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
- Κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας
- Σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι
- Πλατυποδία
- Βλαισότητα γόνατος
- Γενετική προδιάθεση για εκφύλιση χόνδρου
- Υψηλή θέση επιγονατίδας
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η χονδροπάθεια επιγονατίδας;
Το κυρίαρχο σύμπτωμα της πάθησης είναι η εκδήλωση πόνου στην πρόσθια επιφάνεια της επιγονατίδας, πίσω ή κάτω από αυτή. Ο πόνος επιδεινώνεται, όταν ο ασθενής πραγματοποιεί συγκεκριμένες δραστηριότητες, κυρίως αυτές που απαιτούν κάμψη του γόνατος, όπως για παράδειγμα το ανεβοκατέβασμα σκαλιών. Εκτός από τον πόνο, η χονδροπάθεια εμφανίζεται και με τα κάτωθι συμπτώματα:
- Αίσθημα καύσου
- Εκδήλωση ευαισθησίας κατά την αφή
- Οίδημα του γόνατος
- Συλλογή υγρού
- Εκδήλωση δυσκαμψίας
- Μείωση εύρους κίνησης του γόνατος
- Τριγμός κατά την έκταση/κάμψη του γόνατος
- Αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της χονδροπάθειας πραγματοποιείται κατόπιν της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της καταγραφής των συμπτωμάτων του. Η συμπτωματολογία της χονδροπάθειας επιγονατίδας είναι όμοια με αυτή άλλων παθήσεων του γόνατος.
Έτσι, η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη για μια πρώτη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται από τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (απλή ή μαγνητική ακτινογραφία). Οι απεικονιστικές εξετάσεις δίνουν μια λεπτομερή εικόνα της άρθρωσης και τη θέση της επιγονατίδας και συμβάλλουν στον εντοπισμό τυχόν συνοδών βλαβών.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη χονδροπάθεια επιγονατίδας;
Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της χονδροπάθειας επιγονατίδας είναι η συντηρητική αντιμετώπιση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η συντηρητική θεραπεία αποδίδει καρπούς και η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται εξαιρετικά σπάνια. Ειδικότερα, η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση ή αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Χορήγηση παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου
- Παγοθεραπεία
- Χρήση ελαστικής επιγονατίδας
- Φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του τετρακέφαλου μυός
- Βιολογική θεραπεία με έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (PRP)
Μέσω των συντηρητικών μέτρων μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ανάρρωση μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν ανακουφίσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα της χονδροπάθειας, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη μόνη λύση. Η χειρουργική θεραπεία πραγματοποιείται συνήθως αρθροσκοπικά και σπάνια με ανοικτή χειρουργική επέμβαση.
Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Σπυρίδων Αρμπή. Ο Δρ. Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος, σχεδιάζοντας το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για το εκάστοτε περιστατικό.