Τροχαντηρίτιδα ισχίου

Τροχαντηρίτιδα ισχίου

Η τροχαντηρίτιδα ισχίου είναι μια επώδυνη πάθηση του ισχίου, η οποία εμφανίζεται αρκετά συχνά σε αθλητές και θεραπεύεται εύκολα. Δεν προκαλεί καταστροφή του ισχίου, όμως ο πόνος είναι έντονος και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Τι ορίζεται ως τροχαντηρίτιδα ισχίου;

Ως τροχαντηρίτιδα ισχίου ορίζεται η παθολογική κατάσταση, όπου ο ορογόνος θύλακας φλεγμαίνει, προκαλώντας έντονο πόνο στο εξωτερικό μέρος του ισχίου. Ο ορογόνος θύλακας βρίσκεται πάνω από τον μείζονα τροχαντήρα του ισχίου και προστατεύει τα οστά από την μεταξύ τους τριβή. Η τροχαντηρίτιδα ισχίου στη βιβλιογραφία εντοπίζεται και ως σύνδρομο πόνου του μείζονος τροχαντήρα (GTPS) ή ως τροχαντήριος θυλακίτιδα.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της και ποιοι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή της;

Τα αίτια που προκαλούν την τροχαντηρίτιδα ισχίου είναι τα παρακάτω:

  • Υπέρχρηση/επαναλαμβανόμενες κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου: η συγκεκριμένη αιτία είναι και η κυριότερη για την εκδήλωση της πάθησης. Αθλήματα όπως η ποδηλασία και ο στίβος και καθημερινές δραστηριότητες, όπως ανάβαση σκαλοπατιών και πολύωρη ορθοστασία επιβαρύνουν το ισχίο.
  • Ανισοσκελία: η ανισοσκελία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη βάδιση. Έτσι, ο τρόπος βάδισης μπορεί να ερεθίζει τον ορογόνο θύλακα, προκαλώντας στη συνέχεια την εκδήλωση φλεγμονής.
  • Τραυματισμός του ισχίου: ένας άμεσος τραυματισμός του ισχίου μπορεί να ευθύνεται για την εκδήλωση τροχαντηρίτιδας.
  • Οστεόφυτα/εναποθέσεις ασβεστίου
  • Οστεοαρθρίτιδα ισχίου
  • Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης(π.χ. οσφυαλγία, σκολίωση)
  • Αδυναμία μυών των κάτω άκρων

Επίσης, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της είναι οι κάτωθι:

  • Παχυσαρκία
  • Χρήση ακατάλληλων υποδημάτων
  • Κακή στάση σώματος
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στο ισχίο
  • Παθήσεις όπως ψωρίαση ή ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση της πάθησης;

Η τροχαντηρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές, των οποίων τα αθλήματα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις της άρθρωσης του ισχίου. Ως προς το φύλο και την ηλικία φαίνεται να εμφανίζεται συχνότερα στο γυναικείο φύλο από 40 έως 60 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας ισχίου λόγω της ανατομικής κατασκευής της λεκάνης τους.

Τροχαντηρίτιδα ισχίου & Συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο έντονος πόνος ή η ευαισθησία στην εξωτερική πλευρά του ισχίου, στον γλουτό. Ο πόνος αυτός εντείνεται με την παρατεταμένη ορθοστασία και εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ενδέχεται να επεκταθεί ως το γόνατο. Η ανάβαση σκαλοπατιών ή ανηφόρας πραγματοποιείται με δυσκολία και ο ασθενής αδυνατεί να ξαπλώσει πάνω στο πάσχον ισχίο.

Στα πρώτα στάδια της τροχαντηρίτιδας τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από περιόδους ανάπαυσης του ασθενούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγνοούνται από τον ασθενή, μέχρι αυτά να γίνουν έντονα και να επηρεάσουν την καθημερινότητά του και τις αθλητικές του δραστηριότητες.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας ισχίου πραγματοποιείται κατόπιν λήψης ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Το κλινικό εύρημα που επιβεβαιώνει τη διάγνωση είναι η ευαισθησία στην περιοχή του μείζονος τροχαντήρα. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να ζητηθούν και απεικονιστικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων  ή τραυματισμών στην περιοχή του ισχίου.

Τροχαντηρίτιδα ισχίου & Θεραπεία

Η τροχαντηρίτιδα ισχίου θεραπεύεται συνήθως με συντηρητικά μέσα, εάν όμως αυτά αποτύχουν τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Ειδικότερα, η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση του πάσχοντος μέλους
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων και αποχή από αθλητικές δραστηριότητες που καταπονούν την άρθρωση
  • Απώλεια βάρους(όπου απαιτείται)
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα(ΜΣΑΦ)
  • Έγχυση τοπικών ενέσεων κορτιζόνης
  • Ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP)

Εάν αποτύχουν όλα τα παραπάνω συντηρητικά μέτρα, τότε η αποκατάσταση της τροχαντηρίτιδας πραγματοποιείται χειρουργικά. Η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκόπησης ισχίου, μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου. Ο ασθενής ανακουφίζεται από τα συμπτώματα άμεσα, αναίμακτα και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές, αλλά και στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Επικοινωνήστε  με τον Χειρουργό-Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή, για να μάθετε τα πάντα σχετικά με την τροχαντηρίτιδα ισχίου. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές Μικτής Πραγματικότητας.