This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Αρθρίτιδα Ισχίου

Αρθρίτιδα ισχίου: Τι είναι;
Η αρθρίτιδα ισχίου, σύμφωνα με τον Δρ. Αρμπή, αποτελεί μια εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων και συνίσταται στην η φθορά – καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης του ισχίου. Η ασθένεια εξελίσσεται σταδιακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιδεινώνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, επιβαρύνοντας σημαντικά τη ζωή τον νοσούντων.
Η νόσος πλήττει συνήθως άτομα και των 2 φύλων άνω των 50 ετών, ωστόσο άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν. Πιο αναλυτικά, άτομα μέσης και άνω ηλικίας, παχύσαρκα, με κληρονομικό ιστορικό, που έχουν υποστεί τραυματισμό και τέλος, άτομα με εκ γενετής δυσπλασία στο ισχίο.

Αρθρίτιδα ισχίου: Ποιες οι βασικές μορφές;
Η αρθρίτιδα ισχίου διακρίνεται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην οστεοαρθρίτιδα ισχίου και στην μετατραυματική αρθρίτιδα.
Όσον αφορά την ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι αυτοάνοσο νόσημα. Ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στο σώμα και πιο συγκεκριμένα καταστρέφει τους χόνδρους, τα οστά και τους συνδέσμους. Προηγουμένως ωστόσο φλεγμαίνει και πρήζεται ο υμένας της άρθρωσης. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας ισχίου. Θεωρείται εκφυλιστική χρόνια πάθηση, που καταλήγει στην καταστροφή του αρθρικού χόνδρου ολοσχερώς. Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι συνέπεια κάκωσης ή κατάγματος του ισχίου.
Υφίσταται, ωστόσο, και η συγγενής δυσπλασία του ισχίου όπου ο ασθενής παρουσιάζει προβληματική κατασκευή στο ισχίου εκ γενετής. Γεγονός που εκτός των δυσκολιών που παρουσιάζει, οδηγεί τον ασθενή σε ανώμαλη κίνηση και υπερφόρτωση της περιοχής, εξαιτίας της λάθος κατασκευής.
Αρθρίτιδα ισχίου: Συμπτώματα
Ανεξάρτητα από τη μορφή, στα συμπτώματα της αρθρίτιδας ισχίου συγκαταλέγονται:
- Ο πόνος στην άρθρωση του ισχίου, που δύνανται να αντανακλάται στη βουβωνική χώρα, στο εξωτερικό μέρος του μηρού ή στους γλουτούς
- Η δυσκολία στην κίνηση και / ή το περπάτημα με χωλότητα
- Η δυσκαμψία στοισχίο ή περιορισμένο εύρος κίνησης
Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί κόπωση και αδυναμία. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε εξάρσεις με ύφεση, αλλά μερικοί άνθρωποι βιώνουν ένα σχετικά σταθερό επίπεδο πόνου χωρίς εξάρσεις.
Οποιοσδήποτε τύπος αρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία αρθρώσεις στο σώμα, επομένως ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα των χεριών μπορεί να αναπτύξει την πάθηση και στο ισχίο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος τυπικά επηρεάζουν και τα δύο ισχία ταυτόχρονα, ενώ η οστεοαρθρίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστούν στο ένα ισχίο αλλά όχι στο άλλο.
Αρθρίτιδα ισχίου: Διάγνωση
Το πρώτο βήμα στη διάγνωση της αρθρίτιδας ισχίου είναι η λήψη και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και ασφαλώς η αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Ο ορθοπαιδικός θα προχωρήσει έπειτα και σε κλινικό έλεγχο ώστε να διαπιστώσει ποιο είναι το εύρος κίνησης του ισχίου, η ευαισθησία και η ένταση του πόνου στην περιοχή, τυχόν προβλήματα κατά τη βάδιση. Πολύτιμη εικόνα δίνει και ο απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφίες ή σπανίως μαγνητική / αξονική τομογραφία) για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ανωμαλίες στην άρθρωση ή ύπαρξη κύστεων και οστεοφύτων.
Αρθρίτιδα ισχίου: Θεραπεία
Αναλόγως την βαρύτητα του περιστατικού, ενδέχεται ο ασθενής να αντιμετωπίσει την αρθρίτιδα ισχίου με συντηρητική αγωγή. Στα πλαίσια μια συντηρητικής θεραπείας ο ασθενής μπορεί να αλλάξει τρόπο ζωής, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής λιγότερο επιβαρυντικό για το ισχίο. Η απώλεια βάρους, εφόσον πρόκειται για υπέρβαρο άτομο, συστήνεται επίσης. Την άθληση προτείνουν και οι ορθοπαιδικοί καθώς δυναμώνει το σώμα και διαχειρίζεται καλύτερα το βάρος και την κίνηση. Τέλος, η φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη) είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος στη διαχείριση της ασθένειας και των συμπτωμάτων.
Υπογραμμίζει όμως ο Δρ. Αρμπής, πως η οριστική θεραπεία της αρθρίτιδας ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση και πιο συγκεκριμένα η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατάλληλη για τους περισσότερους ασθενείς. Επειδή ακριβώς περιλαμβάνει μικρές τομές μερικών μόνο εκατοστών, είναι και αναίμακτη. Σημαντικό και έτερο πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει την άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αισθητά μειωμένος. Πλέον, για την επέμβαση αυτή χρησιμοποιούνται νέα εργαλεία που επιτρέπουν μικρό τραυματισμό στους μυς. Επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μειωμένος.
Εάν πάσχετε από αρθρίτιδα ισχίου, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή. Διαθέτει ένα τεχνολογικώς άρτια εξοπλισμένο ιατρείο, όπου μπορεί να σας εξετάσει, προκειμένου να σας δοθεί ένα εξιδανικευμένο πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης.