This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Ρήξη τετρακέφαλου
Τι ορίζεται ως ρήξη τετρακέφαλου;
Ως ρήξη τετρακέφαλου τένοντα ορίζεται ο τραυματισμός του τένοντα που συνδέει τον τετρακέφαλο μυ με την επιγονατίδα. Η ρήξη ενδέχεται να είναι ολική ή μερική, αναλόγως με την έκταση της βλάβης. Πρόκειται για έναν σπάνιο, αλλά αρκετά σοβαρό τραυματισμό που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Ανατομικές πληροφορίες
Ο τετρακέφαλος τένοντας είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός τένοντας. Εκτός από τη σύνδεση του τετρακέφαλου μυός με την επιγονατίδα, αποτελεί βασικό ανατομικό στοιχείο για την κάμψη αλλά και την έκταση του γόνατος. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με τον επιγονατιδικό τένοντα και την επιγονατίδα, ο τετρακέφαλος τένοντας αποτελεί τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος.
Επομένως, οποιαδήποτε ρήξη του θα προκαλέσει προβλήματα στον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος. Οι μικρές ρήξεις μπορεί να επηρεάσουν στο ελάχιστο τον εκτατικό μηχανισμό, όμως μεγαλύτερες ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατη την έκταση του γόνατος.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν μια ρήξη τετρακέφαλου;
Η ρήξη τετρακέφαλου τένοντα μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, όμως συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο μηχανισμός της κάκωσης είναι μια κακή προσγείωση, όπου ασκείται μεγάλη πίεση στον τετρακέφαλο τένοντα, όταν το γόνατο βρίσκεται σε μερική κάμψη.
Επίσης, η ρήξη τετρακέφαλου τένοντα μπορεί να προκληθεί κατόπιν μιας πτώσης ή εξαιτίας ενός άμεσου τραυματισμού του γόνατος. Τέλος, κάποιες συστηματικές παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν ατροφία του τένοντα. Ειδικότερα, οι παθήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν ατροφία του τετρακεφάλου τένοντα είναι οι κάτωθι:
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Υπερπαραθυρεοειδισμός
- Ουρική αρθρίτιδα κ.ά.
Εκτός από τις παραπάνω παθήσεις, η ατροφία του τένοντα του τετρακέφαλου μυός ενδέχεται να προκληθεί από κορτιζονούχα φάρμακα ή συγκεκριμένα αντιβιοτικά.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Η ρήξη τετρακέφαλου γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή τη στιγμή που συμβαίνει. Ο ασθενής έχει την αίσθηση ότι κάτι σκίστηκε στο εσωτερικό του μηρού του. Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ρήξη τετρακέφαλου είναι τα παρακάτω:
- Ξαφνικός και έντονος πόνος στο γόνατο
- Οίδημα του γόνατος
- Εμφάνιση μωλώπων
- Αδυναμία έκτασης του γόνατος
- Δυσκολία στη βάδιση
Μετά τον τραυματισμό ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει την ιατρική βοήθεια ενός έμπειρου ορθοπαιδικού.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της ρήξης τετρακέφαλου;
Η διάγνωση της ρήξης τετρακέφαλου πραγματοποιείται με τη λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και των συμπτωμάτων του. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέτασή του.
Εάν εντοπίζεται μετατόπιση της επιγονατίδας προς τα κάτω και ψηλαφητό χάσμα, τότε η ρήξη τετρακέφαλου είναι αρκετά πιθανή. Η τελική διάγνωση προκύπτει με τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες τόσο για την επιβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης, όσο και για τον καθορισμό της σοβαρότητας της βλάβης. Επίσης, η μαγνητική βοηθά και στον εντοπισμό άλλων συνοδών βλαβών του γόνατος που ενδέχεται να έχουν προκληθεί.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη ρήξη τετρακέφαλου;
Η κατάλληλη θεραπεία για τη ρήξη τετρακέφαλου τένοντα εξαρτάται από το είδος της ρήξης, δηλαδή εάν είναι μερική ή πλήρης. Στην πλειονότητα των περιστατικών οι ρήξεις τετρακέφαλου είναι πλήρεις. Όμως, στην περίπτωση των μερικών ρήξεων εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ανάπαυση, χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης και ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Η πλήρης ρήξη τετρακέφαλου τένοντα χρήζει χειρουργικής επέμβασης, ειδικά εάν αφορά νεαρούς αθλητές. Έτσι, σε περιπτώσεις ολικής ρήξης η αποκατάσταση του τραυματισμού επιτυγχάνεται με συρραφή του τένοντα. Η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο 72 ώρες μετά τον τραυματισμό, επιτυγχάνοντας έτσι την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος.
Η αποκατάσταση της ρήξης πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατο. Μετεγχειρητικά, το γόνατο ακινητοποιείται για ένα χρονικό διάστημα (4-6 εβδομάδες) και ο ασθενής χρησιμοποιεί βοηθήματα βάδισης. Επίσης, για την πλήρη ανάκτηση του εύρους κίνησης του γόνατος θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν ρήξη τετρακέφαλου, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης.