Σύνδρομο Μηροκοτυλιαίας Πρόσκρουσης

yndromo_mhrokotyliaias_proskroyshs

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης (FAI) είναι μια πάθηση κατά την οποία υπάρχει μια οστική υπερτροφία (επιπλέον οστό) το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος ενός ή και των δύο οστών που σχηματίζουν την άρθρωση του ισχίου, προσδίδοντάς τους ακανόνιστο σχήμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της άρθρωσης του ισχίου με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει πόνο και περιορισμένη κινητικότητα.

Υπάρχουν 3 τύποι του συνδρόμου:

  1. Pincer: προκύπτει λόγω ανώμαλης οστικής προεξοχής στην πλευρά της κοτύλης
  2. Cam: η οστική προεξοχή εντοπίζεται στην πλευρά της μηριαίας κεφαλής, κυρίως στο πρόσθιο τμήμα της, στο όριο κεφαλής και αυχένα. Διαταράσσεται έτσι η φυσιολογική σφαιρικότητα της κεφαλής.
  3. Τύπος Pincer-Cam:αποτελεί συνδυασμό και των δύο κατά την οποία συνυπάρχει το πλεονάζον οστό τόσο στην κοτύλη όσο και στο μηριαίο.

Τα συμπτώματα του FAI ποικίλλουν και είναι ανάλογα του μεγέθους της βλάβης. Οι θεραπευτικές επιλογές για το FAI εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης και μπορεί να κυμαίνονται από συντηρητικές μεθόδους έως χειρουργικές επεμβάσεις.

Από τι προκαλείται το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης;

Οι κύριες αιτίες του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης είναι οι εξής:

  • Κατάγματα ισχίου που έχουν πωρωθεί σε κακή θέση
  • Ιδιοπαθής οπίσθια κλίση της κοτύλης
  • Δυσπλασία του ισχίου 
  • Coxa magna πρόκειται για πάθηση κατά την οποία η κεφαλή του μηριαίου είναι υπερβολικά μεγάλη σε σχέση με την κοτύλη
  • Επιφυσιολίσθηση μηριαίας κεφαλής
  • Νόσος των Leg-Perthes-Calvé

Συμπτώματα συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης

Το σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορεί να παρουσιάσει μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και διάρκεια. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο ισχίο, ο οποίος μπορεί να εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα, στον μηρό ή στο ισχίο. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κινήσεις του ισχίου, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Εκτός από τον πόνο, τα άτομα με σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορεί να εμφανίζουν δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου. Μπορεί επίσης να υπάρχει αίσθηση κρότου ή κραδασμού στην άρθρωση του ισχίου, ιδίως κατά την κίνηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με FAI μπορεί να αισθανθούν αίσθημα αστάθειας του ισχίου, το οποίο μπορεί να παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και να οδηγεί σε μειωμένη λειτουργικότητα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η FAI μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βλάβη της άρθρωσης του ισχίου, συμπεριλαμβανομένης της χονδρικής βλάβης και του εκφυλισμού της άρθρωσης, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης: Διάγνωση

Η διάγνωση του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κλινικής αξιολόγησης, απεικονιστικών εξετάσεων και ειδικών τεστ όπως τεστ πρόσκρουσης στην κάμψη και έσω στροφή. Οι απεικονιστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • ακτινογραφίες,
  • μαγνητική τομογραφία
  • αξονική τομογραφία με ανασύνθεση εικόνων και 3D

Αντιμετώπιση

 Η αντιμετώπιση του συνδρόμου μηροακρωμιοκοιλιακής πρόσκρουσης εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • σοβαρότητα των συμπτωμάτων
  • έκταση της βλάβης
  • ηλικία
  • επίπεδο δραστηριότητας

Η συντηρητική θεραπεία για το FAI περιλαμβάνει:

  • τροποποίηση της δραστηριότητας
  • φυσικοθεραπεία
  • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία μπορεί να γίνει ανοικτά (κλασσική μέθοδος) ή αρθροσκοπικά (νέα μέθοδος).

Η αρθροσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει τη διενέργεια μικρών οπών και την εισαγωγή μιας κάμερας για την αποκατάσταση ή την αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού στην άρθρωση του ισχίου. Από την άλλη, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για πιο εκτεταμένες βλάβες ή παραμορφώσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητος ο συνδυασμός αρθροσκοπικής και ανοικτής χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών του FAI. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ένα πρόγραμμα αποκατάστασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ατόμου είναι απαραίτητο για την ανάκτηση της λειτουργικότητας και της δύναμης του ισχίου.

Σε περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα συνδρόμου μηροακρωμιοκοιλιακής πρόσκρουσης επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό – Ορθοπαιδικό Δρ. Σπυρίδων Αρμπή για μια άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.