Τενοντίτιδα υπερακάνθιου

Τι είναι η τενοντίτιδα υπερακάνθιου;

Τενοντίτιδα υπερακάνθιου

Ως τενοντίτιδα υπερακάνθιου ορίζεται η παθολογική κατάσταση όπου φλεγμαίνει ο υπερακάνθιος τένοντας του ώμου. Η συγκεκριμένη τενοντίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος τενοντίτιδας ώμου και συνήθως είναι αποτέλεσμα υπέρχρησης του ώμου.

Λίγα λόγια για την ανατομία του ώμου

Η άρθρωση του ώμου ενώνει τα άκρα με το υπόλοιπο σώμα και συμμετέχει στην πλειονότητα των κινήσεων του άνω άκρου. Ειδικότερα, ο ώμος αποτελείται από τρία οστά το βραχιόνιο, την κλείδα και την ωμοπλάτη.

Τη σταθερότητα της άρθρωσης εξασφαλίζουν ένα σύνολο μυών και τενόντων. Το σύνολο των μυών που συγκρατούν την άρθρωση του ώμου ονομάζεται στροφικό πέταλο. Πιο συγκεκριμένα, το στροφικό πέταλο αποτελείται από τέσσερις μύες και τους αντίστοιχους τένοντες:

  • Υπερακάνθιος μυς
  • Υπακάνθιος μυς
  • Υποπλάτιος μυς
  • Ελάσσονας στρογγυλός μυς

Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας υπερακάνθιου;

Η υπέρχρηση του υπερακάνθιου τένοντα μπορεί να προκαλέσει συνεχόμενους μικροτραυματισμούς στον τένοντα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονής.

 Επίσης, η τενοντίτιδα υπερακάνθιου μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μυϊκής αδυναμίας, συγγενών ανατομικών παραλλαγών (π.χ. στενός υπακρωμιακός χώρος). Τέλος, στη φθορά του τένοντα και στην εκδήλωση φλεγμονής συμβάλλει η έντονη αθλητική δραστηριότητα, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται και από κακή τεχνική.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η τενοντίτιδα υπερακάνθιου;

Η τενοντίτιδα υπερακάνθιου είναι αρκετά επώδυνη. Συνήθως εμφανίζεται με έντονο πόνο στον ώμο, ο οποίος συνοδεύεται και από δυσκαμψία. Στα αρχικά στάδια της πάθησης, ο πόνος εμφανίζεται μόνο κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων.

Ο πόνος στον ώμο μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα και ενδέχεται να εμφανίζεται ακόμη και κατά την ανάπαυση του ασθενούς.  Όσο ο ασθενής δεν αναζητά θεραπεία, ο πόνος  επιδεινώνεται και μπορεί να είναι τόσο ισχυρός που ενδέχεται να ξυπνήσει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπροσθέτως, η τενοντίτιδα υπερακανθίου ενδέχεται να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Εκδήλωση δυσκαμψίας
  • Αδυναμία άρσης του πάσχοντος μέλους
  • Αδυναμία διατήρησης του μέλους σε κάποιο σημείο
  • Κριγμός

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωσητης τενοντίτιδας υπερακάνθιου πραγματοποιείται συνδυαστικά. Αρχικά, ο θεράπων ορθοπαιδικός λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια περνά στην καταγραφή των συμπτωμάτων του. Στη συνέχεια, ακολουθεί η κλινική εξέταση του ασθενούς, κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχεται το εύρος κίνησης του πάσχοντος μέλους.  Συνήθως για την τελική διάγνωση και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων απαιτείται και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων(ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική).

Πώς αντιμετωπίζεται η τενοντίτιδα υπερακάνθιου;

Η θεραπεία της τενοντίτιδας υπερακάνθιου είναι κατά βάση συντηρητική και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανακουφίζει τους ασθενείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

  • Ανάπαυση του πάσχοντος μέλους
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων που προκαλούν την καταπόνησή του
  • Αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων
  • Παγοθεραπεία
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Φυσικοθεραπεία
  • Τοπική έγχυση κορτικοστεροιδών
  • Τοπική έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (PRP)

Μετά το πέρας των 6 μηνών συνήθως η συντηρητική θεραπεία προσφέρει οριστική ανακούφιση στους ασθενείς.

Εάν και εφόσον η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει καρπούς, τότε η τενοντίτιδα αποκαθίσταται χειρουργικά. Η χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η αρθροσκόπηση ώμου, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή περιοχική αναισθησία και η διάρκειά της δεν ξεπερνά τη μια ώρα.  Μέσω 2-3 οπών εισάγονται τα αρθροσκοπικά εργαλεία, μαζί με μια κάμερα που ονομάζεται αρθροσκόπιο.

Έτσι, το εσωτερικό της άρθρωσης εμφανίζεται με μεγεθυμένο σε μια οθόνη, βοηθώντας τον Ορθοπαιδικό να έχει μια λεπτομερή εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Μετεγχειρητικά, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, έχοντας ένα άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Εάν έχετε συμπτώματα που ίσως συνδέονται με την ύπαρξη τενοντίτιδας υπερακάνθιου, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό-Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.