This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, παρουσιάζεται με πόνο ή δυσκαμψία και οίδημα στη περιοχή του γόνατος και χαρακτηρίζεται από φθορά του χόνδρου της άρθρωσης. Αν και βασικά χαρακτήριζε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ,εντοπίζεται παρά ταύτα και σε νεότερους ανθρώπους. Η κατανόηση των χαρακτήρων της νόσου είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας για τον κάθε ασθενή, που μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε ασθενή αναλόγως της αιτίας και του σταδίου της πάθησης του
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;
Η οστεοαρθρίτιδα είναι κατά κανόνα μια χρόνια εκφυλιστική νόσος που προκαλεί φθορά στις αρθρώσεις. Με το πέρασμα των χρόνων ο προστατευτικός χόνδρος του γόνατος φθείρεται. Η φθορά αυτή έχει ως αποτέλεσμα να χάνει το πάχος του και την ιδιότητά του να αποτρέπει την τριβή των οστών, όταν το γόνατο εκτελεί κάποια κίνηση. Με τη σειρά της η τριβή των οστών προκαλεί έντονο πόνο στο γόνατο κατά την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
- Ηλικία και φύλο: οι γυναίκες άνω των 55 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
- Παχυσαρκία: τα περιττά κιλά επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις αρθρώσεις, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη φθορά τους.
- Κληρονομικότητα: ασθενείς των οποίων οι γονείς έχουν προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα είναι πιο πιθανό να νοσήσουν.
- Δυσμορφία στην άρθρωση: άτομα με εκ γενετής δυσμορφία στην άρθρωση του γόνατος είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας.
- Ύπαρξη άλλης αρθροπάθειας: όσοι πάσχουν από κάποια άλλη μορφή αρθρίτιδας, όπως π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να εμφανίσουν και οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
- Προηγούμενοι τραυματισμοί γόνατος: προηγούμενοι τραυματισμοί στο γόνατο όπως κατάγματα, ρήξεις μηνίσκου κ.ά. κάνουν την άρθρωση πιο ευάλωτη στην οστεοαρθρίτιδα.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η οστεοαρθρίτιδα γόνατος;
Η κλινική εικόνα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος χαρακτηρίζεται από δυο βασικά συμπτώματα, τον έντονο πόνο και τη δυσκαμψία της άρθρωσης. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται σταδιακά ενώ μπορεί και να επηρεάζονται από κλιματικές αλλαγές (π.χ. ύπαρξη υγρασίας).
Ο πόνος και η δυσκαμψία εμφανίζονται κυρίως το πρωί ή μετά από το κάθισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυσκαμψία αφορά τόσο στην κάμψη όσο και στην έκταση του γόνατος και ο πόνος μπορεί να αντανακλά ως το ισχίο ή ως την ποδοκνημική. Κατά την εκτέλεση κινήσεων ενδέχεται να ακούγεται κριγμός της άρθρωσης και σε περιπτώσεις εκδήλωσης οστεοφύτων μπορεί να παρουσιαστεί και οίδημα στο πάσχον γόνατο. Τέλος, μπορεί να εκδηλωθεί και αστάθεια γόνατος, επειδή οι μύες που συγκρατούν την άρθρωση έχουν ατροφήσει.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος πραγματοποιείται συνδυαστικά. Ο ορθοπαιδικός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς, καταγράφοντας τα συμπτώματά του, και προχωρά στην κλινική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης εξετάζεται το εύρος κίνησης του γόνατος, εάν υπάρχει αστάθεια, οίδημα κτλ. Η υποψία για την ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας γόνατος επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια μιας απλής ακτινογραφίας. Η μαγνητική τομογραφία προτείνεται σπάνια, κυρίως σε περιστατικά όπου χρειάζεται λεπτομερής απεικόνιση των μαλακών μορίων της άρθρωσης.
Αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας γόνατος
Αρχικά, η οστεοαρθρίτιδα γόνατος αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να συνοδεύεται από απώλεια βάρους, εάν είναι αναγκαίο, και ήπια άσκηση. Ειδικότερα, η συντηρητική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει:
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Φαρμακευτική αγωγή με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Φυσιοθεραπεία
- Χρήση βοηθημάτων βάδισης
- Έγχυση υαλουρονικού
- Έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων
Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει καρπούς, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται και από το μέγεθος της βλάβης. Πιο συγκεκριμένα, στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας πραγματοποιείται η επέμβαση της οστεοτομίας.
Από την άλλη, εάν η βλάβη είναι μεγαλύτερη πραγματοποιείται μερική ή ολική αρθροπλαστική γόνατος. Στις επεμβάσεις αυτές γίνεται παρέμβαση στα τμήματα του γόνατος που έχουν καταστραφεί στις επιφάνειες του χόνδρου και προστίθενται προθέσεις επιφανείας.. Η επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος είναι απόλυτα ασφαλής, και απαλλάσσοντας άμεσα και αναίμακτα τους ασθενείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας απολαμβάνει μεγάλης επιτυχίας στην επίτευξη της επανόδου των ασθενών σε μία φυσιολογική καθημερινότητα
Εάν υποφέρετε από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Σπυρίδων Αρμπή. Ο Δρ. Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος, σχεδιάζοντας την κατάλληλη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενούς.