This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Ρήξη στροφικού πετάλου
Τι είναι η ρήξη στροφικού πετάλου;
Το στροφικό πέταλο είναι το σύνολο μυών και τενόντων που συνδέουν την άρθρωση του ώμου. Διατηρούν την κεφαλή του οστού του βραχίονα σταθερή μέσα στην υποδοχή του ώμου. Ένας τραυματισμός του στροφικού πετάλου μπορεί να προκαλέσει έναν πόνο στον ώμο που επιδεινώνεται το βράδυ.
Οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας μπορούν να βελτιώσουν την ευελιξία και τη δύναμη των μυών που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου.
Μερικές φορές όμως, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου μπορεί να προκύψουν από έναν μόνο τραυματισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν γρήγορα ιατρική συμβουλή, διότι μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Τι προκαλεί ρήξεις του στροφικού πετάλου;
Ένα ατύχημα, όπως μια πτώση, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο της κλείδας ή εξάρθρωση του ώμου που προκαλεί ρήξη του στροφικού πετάλου.
Συνηθέστερα, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο τένοντας σας φθείρεται με την ηλικία και τη χρήση (εκφυλιστική ρήξη). Οι άνθρωποι άνω των 40 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Οι αιτίες των εκφυλιστικών ρήξεων περιλαμβάνουν:
- Οστικές αγκυλώσεις: Οστικοί όγκοι μπορεί να σχηματιστούν στην κορυφή του οστού του ώμου σας. Αυτά τα οστικά εξογκώματα τρίβονται πάνω στον τένοντα όταν σηκώνετε το χέρι σας. Αυτή η πρόσκρουση στον ώμο δημιουργεί τριβή μεταξύ του οστού και του τένοντά. Τελικά, μπορεί να προκληθεί μερική ή πλήρης ρήξη.
- Μειωμένη ροή αίματος: Η ροή του αίματος στο στροφικό πέταλο μειώνεται καθώς μεγαλώνετε. Οι μύες και οι τένοντές σας χρειάζονται μια υγιή παροχή αίματος για να επιδιορθωθούν. Εάν το αίμα δεν θρέφει τους τένοντές σας, μπορεί να σχιστούν.
- Υπερβολική χρήση: Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ή στη δουλειά μπορεί να καταπονήσουν τους μύες και τους τένοντες σας, προκαλώντας ρήξη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του στροφικού πετάλου;
Τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ρήξης του στροφικού πετάλου. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανίζετε διαφορετικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επαναλαμβανόμενος πόνος, ιδίως με ορισμένες δραστηριότητες
- Πόνος που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε στην τραυματισμένη πλευρά σας
- Ήχοι τριξίματος κατά την κίνηση του χεριού σας
- Περιορισμένη ικανότητα κίνησης του χεριού σας
- Μυϊκή αδυναμία
Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη του στροφικού πετάλου;
Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση για να ελέγξει την ευαισθησία του ώμου, το εύρος της κίνησης και τη δύναμη του βραχίονα.
Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, μπορεί να χρειαστεί:
- Μια ακτινογραφία για να ελεγχθεί η ύπαρξη αρθρίτιδας ή οστικών αγκυλώσεων.
- Μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να βρεθούν τυχόν ρήξεις τένοντα.
Ποια είναι η θεραπεία για τη ρήξη του στροφικού πετάλου;
Η θεραπεία της ρήξης του στροφικού πετάλου μπορεί να περιλαμβάνει μη χειρουργικές και χειρουργικές επιλογές.
Μη χειρουργικές επιλογές
Οι ρήξεις του στροφικού πετάλου δεν επουλώνονται από μόνες τους χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά πολλοί άνθρωποι μπορούν να βελτιωθούν λειτουργικά και να μειώσουν τον πόνο με μη χειρουργική θεραπεία ενισχύοντας τους μυς του ώμου τους.
Οι μη χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Ξεκούραση για να δώσετε στον ώμο σας χρόνο να επουλωθεί. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τις δραστηριότητές σας και να σταματήσετε ορισμένες εργασίες ή αθλήματα για κάποιο χρονικό διάστημα.
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.
- Φυσικοθεραπεία για να μάθετε ασκήσεις ενδυνάμωσης.
- Στεροειδείς ενέσεις για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.
Χειρουργικές επιλογές
Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν έχετε πλήρη ρήξη ή οι μη χειρουργικές θεραπείες δεν βοηθούν σε μια πλήρη ή μερική ρήξη. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση εάν η εργασία σας ή τα αθλητικά σας ενδιαφέροντα επηρεάζουν τον ώμο σας.
Οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις του στροφικού πετάλου πραγματοποιούνται αρθροσκοπικά μέσω μικρών τομών. Περιστασιακά, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει ανοιχτή επέμβαση εάν χρειάζεται. Η συνολική ανάρρωση μετά από αυτή τη χειρουργική επέμβαση είναι πολύ σημαντική και μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος ή και περισσότερο.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως συνδέονται με ρήξη στροφικού πετάλου, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό-Ορθοπαιδικό Δρ. Αρμπή. Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση των ορθοπαιδικών προβλημάτων, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές.