Επιγονατίδα: Ανατομία & Συχνές Παθήσεις

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματός μας και είναι αρκετά περίπλοκη ως προς την ανατομία της. Συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις κινήσεις της καθημερινότητας που απαιτούν τη συμμετοχή των ποδιών και είναι ευάλωτο στους τραυματισμούς. Η επιγονατίδα, ένα οστό που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του γόνατος και υφίσταται τους περισσότερους τραυματισμούς.

Ανατομία γόνατος & επιγονατίδας

Η επιγονατίδα είναι ένα εκ των οστών που συναποτελούν την άρθρωση του γόνατος. Τα άλλα οστά είναι το μηριαίο, η περόνη και η κνήμη και συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους, μύες και τένοντες. Η επιγονατίδα βρίσκεται στο κάτω μέρος του μηριαίου οστού και μαζί σχηματίζουν την επιγονατιδομηριαία άρθρωση. Ο τετρακέφαλος μυς καταφύεται στο άνω μέρος της επιγονατίδας και στο κάτω μέρος της υπάρχει ο επιγονατιδικός τένοντας.

Ο ρόλος της επιγονατίδας είναι πολύ σημαντικός για την εκτέλεση κινήσεων του γόνατος. Ειδικότερα, η επιγονατίδα λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα του γόνατος και ενδυναμώνει τον τετρακέφαλο μυ, συμβάλλοντας έτσι στην έκταση και την κάμψη του γόνατος. Η επιγονατίδα είναι ένα σησαμοειδές οστό και μάλιστα είναι το μεγαλύτερο του ανθρώπινου σώματος.

Επιγονατίδα: Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που την αφορούν;

Η επιγονατίδα προστατεύει τις εσωτερικές δομές του γόνατος. Επομένως, είναι λογικό να υφίσταται πολλούς τραυματισμούς και να εκδηλώνονται συχνά παθήσεις. Οι συχνότερες κακώσεις και παθήσεις της επιγονατίδας είναι οι παρακάτω:

  • Εξάρθρημα επιγονατίδας: ως εξάρθρημα επιγονατίδας ορίζεται η μετατόπιση της επιγονατίδας εκτός της φυσιολογικής της θέσης. Η βίαια απομάκρυνσή της προκαλεί έντονη αστάθεια στο γόνατο, πόνο και έντονη παραμόρφωση του γόνατος. Το εξάρθρημα μπορεί να προκληθεί εξαιτίας άμεσης πλήξης του γονάτου ή να είναι αποτέλεσμα κάποιας ανατομικής ανωμαλίας(π.χ. επίπεδη επιγονατίδα).
  • Κάταγμα επιγονατίδας: πρόκειται για μια κατάσταση σχετικά σπάνια. Ανάλογα με τη βαρύτητά τους τα κατάγματα επιγονατίδας διαχωρίζονται σε περεκτοπισμένα και μη παρεκτοπισμένα. Μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας ή εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος.
  • Χονδροπάθεια επιγονατίδας: αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στο γόνατο, κυρίως σε εφήβους και νέους. Η κάμψη και η έκταση του γόνατος προκαλούν έντονο πόνο στον ασθενή, συνήθως πίσω από την επιγονατίδα. Ο χόνδρος της επιγονατίδας υφίσταται φθορές εξαιτίας της αδυναμίας των τετρακεφάλων να παρέχουν την απαραίτητη στήριξη. Συνήθως η χονδροπάθεια επιγονατίδας προσβάλλει και τα δύο γόνατα και εμφανίζεται σε άτομα με καθιστική ζωή.
  • Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου: η κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας, η υπέρχρηση του γόνατος και κάποιος τραυματισμός της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το σύνδρομο. Ειδικότερα, ο όρος αυτός περιγράφει την εκδήλωση πόνου στην επιγονατίδα και γύρω από αυτή. Είναι συχνό σε αθλητές που κάνουν συχνά άλματα και σε επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία και συχνό γονάτισμα.

Προβλήματα στην επιγονατίδα & Διάγνωση

Ο πόνος στην επιγονατίδα θα πρέπει να διερευνάται άμεσα από κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό. Η λήψη του ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του είναι καθοριστικής σημασίας για την έγκυρη διάγνωση. Μετά τη διάγνωση ακολουθεί ο σχεδιασμός του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Πώς θεραπεύονται οι παθήσεις που σχετίζονται με την επιγονατίδα;

Η πλειοψηφία των παθήσεων της επιγονατίδας αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα. Ειδικότερα, το εξάρθρημα επιγονατίδας αντιμετωπίζεται με ξεκούραση του πάσχοντος μέλους και με την ακινητοποίησή του με τη χρήση ειδικής επιγονατίδας. Σχετικά με τα κατάγματα επιγονατίδας συντηρητικά δύνανται να αντιμετωπιστούν μόνο τα μη παρεκτοπισμένα κατάγματα.

Τέλος, το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου και η χονδροπάθεια επιγονατίδας θεραπεύονται με ανάπαυση του μέλους, τροποποίηση δραστηριοτήτων, παγοθεραπεία και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Η φυσικοθεραπεία βοηθά στην ενδυνάμωση της περιοχής και στην πιο άμεση αποκατάσταση, οπότε ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις.

Εάν δεν υπάρχει ανακούφιση μετά την εφαρμογή των συντηρητικών μέσων, οι παθήσεις τις επιγονατίδας αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα είναι ελάχιστα επεμβατικές, με αποτέλεσμα την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν υποφέρετε από πόνο στο γόνατο ή ειδικότερα στην επιγονατίδα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό- Ορθοπαιδικό Δρ. Σπυρίδων Αρμπή. Ο Δρ. Αρμπής διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του γόνατος, σχεδιάζοντας την κατάλληλη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενούς. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες θεραπείες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την άμεση και ανώδυνη αποκατάσταση των ασθενών του.